Ostoskori on tyhjä.

Auton pesu pakkasella

Voiko auton pestä pakkasella?

Talvet ovat usein ongelmallisia autoilijoille. Kovat pakkaset, lumen runsaus ja kurakelit luovat omat haasteensa auton puhtaanapitoon eikä tiepinnoilla käytettävä tiesuola auta asiaan. Moni pelkää auton pesua pakkasella jäätymisen takia, mutta autoa voi hyvin pestä talvisellakin säällä, kunhan auton kuivauksesta huolehditaan hyvin pesun jälkeen. Pakkaskelit eivät siis ole syy siirtää auton pesua kevääseen. 

Sääoloista huolimatta auton säännöllinen pesu on tärkeää myös talvella. Tiesuola ja kura tarttuvat talvella auton maalipintaan erityisen tiukasti – mitä pidempään pesua siirtää, sitä vaikeammaksi käy poispeseminen. Talvisin autopesukoneiden pesuohjelmat onkin räätälöity toimimaan juuri talvikaudelle tyypistä likaa vastaan. 

Näiden helppojen vinkkien avulla auton pesu pakkasella onnistuu loistavasti. 

  1. Ennen pesemistä varmista, ettei auto ole kauttaaltaan lumen ja jään peitossa. Likaan päästään paremmin käsiksi, kun suurimmat jääkimpaleet ovat jo sulaneet. 
  2. Pese autoa säännöllisesti. Suositeltava tahti olisi kerran kuussa – kurakeleillä parinkin viikon välein. 
  3. Pesun ja kuivauksen jälkeen pyyhi ensin ovien ja takakontin tiivisteet kuivaksi, jonka jälkeen voit käsitellä ovien tiivisteet silikonittomalla tiivistesuojalla. Näin vältytään tiivisteiden jäätymiseltä kovimmilla pakkasilla. 
  4. Auton lukkopesätkin kannattaa voidella lukkoöljyllä talvisin, varsinkin mikäli tarvitset autossasi mekaanista avainta. 

Auton peseminen talvella ei siis ole hankalaa, kunhan auton kuivauksesta huolehditaan. Pakkaskeleillä auto myös pysyy pitkään puhtaana, kun sen kerran pesee. 

Auton pesu onnistuu hyvin myös pakkaskeleillä.

Auton pesu talvella suojaa autosi ruosteelta

Erityisesti talvella tiesuola ja kosteus luovat suotuisat olosuhteet ruosteelle. Maantiesuola tarttuu sitkeästi auton pintaan, eikä irtoa kevyellä pesulla. 

Normaalilla pakkaskelillä auton alustapesu on tehokas keino tiesuolan poistamiseksi auton pohjasta, sillä sinne ruostetta ilmaantuu usein ensimmäiseksi. Säännöllinen konepesu ehkäisee näitä ongelmia, sillä se puhdistaa myös auton alustan. 

Vaikka lumiharja on talvinen välttämättömyys, niin se on myös yksi auton pahimmista maalipinnan naarmuttajista. Maalipinnan vaurioita aiheuttaa erityisesti märän lumen alla ja seassa oleva lika. Siksi autoa kannattaisikin mahdollisuuksien mukaan pestä säännöllisesti talvellakin – lumien harjaamisesta tai ikkunoiden puhdistamisesta, kun ei voi tinkiä. 

Auton vahaus talvella

Konepesu viimeistellään usein vahalla ja auton vahaus talvella onkin helpoin tapa suojata auton maalipinnat. Kiillon lisäksi vahaus antaa auton maalipinnalle suojaa ja näin lian ohella myös jää sekä lumi pysyvät paremmin pinnoilta poissa. Vahatulla autolla oleva lumi lähtee yleensä kevyesti pyyhkimällä, joten myös talviaikaan kannattaisi valita vahauksen sisältävä pesuohjelma. Pesu vahauksella ei vie juuri 10 minuuttia kauempaa. 

Puhtaalla autolla turvalliseen talveen

Puhdas auto erottuu maantiestä ja huomataan liikenteessä paremmin kuin lumen tai kuran peittämä auto. Vaikkei autosi olisi muutoinkaan värikäs, vaikuttaa sen päällä oleva lumi- tai kurakerros entisestään valojen ja suuntamerkkien havaittavuuteen sekä ajovalojen valaisukykyyn. Myös sinä kuljettajana näet paremmin kuin autosi on puhdas. 

-

Talven tehokkaat autopesut

Suomen kattavin autopesuverkosto koostuu lähes 70 pesuasemasta St1- ja Shell-asemilla ympäri maan. Perfect-autopesuvalikoimaan kuuluu neljä eri ohjelmaa, jotka on suunniteltu erilaisille likaisuusasteille. Jokainen harjallinen pesu sisältää esipesun, korkeapainepesun, vaahdon, pehmoharjapesun sekä kuivauksen. Tehokkaimmat pesut sisältävät näiden lisäksi muun muassa vahauksen, alustan pesun, kiillotuksen sekä vanteiden pesun. 

Tehokkaimmassa Perfect-pesussa, Perfect Tornadossa,  puhtaus taataan, ja tämä onkin paras autopesu talven ankarille sääoloille. Tornado sisältää esipesun, vanteiden ja renkaiden puhdistuksen kahdesti sekä pesun viimeistelyn Carnauba-vahalla, jonka kiilto säilyy pitkään. 

Toiseksi tehokkain pesu, Perfect Premium, sisältää sekin vahauksen sekä antaa siten autolle pitkäaikaisen kiillon ja suojan lumelta. Premium sopii esimerkiksi talvikaudelle tyypilliseen, vaikeasti irrotettavaan maantiesuolan aiheuttamaan likaan. 

Perfect Shine -pesu on suunniteltu kevyempään likaan. Ohjelman pehmoharjakiillotus vahvistaa maalipinnan kiiltoa ja säännöllisesti toistettuna Shine-pesu auttaa myös kiiltoa säilymään pidempään. 

Perfect Express on nopein pesuohjelma, joka soveltuu parhaiten autoille, joita pestään säännöllisesti. Express-pesu on siis omiaan autoille, joihin lika ei ole vielä pinttynyt. 

Perfect Harjaton on valintasi, kun haluat, että autosi pestään ilman harjoja. 

Asemilta voit myös ostaa suksiboksipesun, jolloin aseman henkilökunta voi varmistaa turvallisen autopesun suksiboksilla. 

Kauanko auton pesu kestää?

Perfect-autopesujen kesto vaihtelee nopeimmasta 7–8 minuutin Express-pesusta 10–12 minuutin Tornado-pesuun. 

St1 Way-sovellus

Lataa ilmainen St1 Way -sovellus

Helppoa maksamista St1 Way -sovelluksella

Tiesitkö, että voit ostaa autopesut myös St1 Way -sovelluksella? Osta autopesut helposti ja nopeasti mobiilisti, ja ajaa suoraan autopesuun mille tahansa St1- tai Shell Perfect -pesuasemista. Sovelluksessa voit myös etsiä lähimmän asemasi ja maksaa tankkauksen kätevästi puhelimella. 

Lue lisää